Selecteer een pagina

De laatste jaren ga ik in het theater steeds vaker naar try outs van beginnende artiesten. Om eens iets nieuws te zien en om me te laten verrassen. Ook deze maand ben ik weer naar zo’n try out geweest. Twee jonge meiden (maar misschien zegt dat meer over mijn leeftijd dan over die van hun) die met grappen en vooral veel muziek de zaal door een keur van onderwerpen loodsten. Om eerlijk te zijn, ik vond er niets aan. En toen ik de zaal uitliep dacht ik: ‘vind ik dat nou zonde van mijn geld?”. Het antwoord is verrassend genoeg: NEE!
Ik ben vorige week ook naar een concert van de Dubliners geweest. Oude rotten in het vak. Die nog steeds vingervlug de oude hits kunnen spelen. De zaal (gevuld met mensen van mijn leeftijd en meer) genoot, maar om eerlijk te zijn: ik vond er niets aan. Want wat heb ik nu gezien en gehoord? Vier oude mannen die de muziek speelden die ze ook 30 jaar geleden al speelden. Alleen met meer routine en minder elan. En toen ik de zaal uitliep dacht ik: ‘vind ik dat nou zonde van mijn geld?”. Het antwoord is zonder enige twijfel: JA!
Ik kan het toch niet laten om de vergelijking te maken met hoe organisaties functioneren en waar we behoefte aan hebben in deze tijd van verandering. Want hoewel we roepen om vernieuwing, kiezen we toch steeds maar weer voor de routine. We hebben de afgelopen jaren zo veel kwaliteit met elkaar weten te bereiken, dat we doodsbang zijn om daar van af te wijken. Dat we ervoor kiezen hetzelfde trucje steeds maar weer te blijven herhalen. Maar omdat de wereld om ons heen om nieuwe dingen vraagt, werkt het niet meer. Want kwaliteit en routine lijken hetzelfde, maar zijn het niet!
Ik pleit er dan ook voor dat we onszelf vaker de ruimte geven een Try Out te doen. Om iets nieuws te proberen en te accepteren dat het niet dezelfde kwaliteit zal hebben als ons bestaande werk. Om het ook anders te beoordelen. Voor een nieuwe werkwijze is het niet zo relevant om je af te vragen of het net zo goed is als het oude. Dat is het namelijk zeer waarschijnlijk niet. De vraag is veel meer: kan het net zo goed, of liefst beter worden? En als het antwoord daarop ja is, is het dus de moeite waard om het verder te ontwikkelen.
En denk nu ajb niet: daar heb je jonge mensen voor nodig in onze organisatie. Sorry hoor, maar daar geloof ik niets van. Natuurlijk is het leuk om een aantal jonge mensen te hebben die je kunnen stimuleren eens buiten de doos te denken. Maar ga me niet vertellen dat jij op jouw leeftijd niet iets nieuws kan proberen. Het is geen kwestie van kunnen, het is een kwestie van willen. Van je oude denkbeelden los laten dat dingen altijd perfect moeten zijn. Geef jezelf en de ander ruimte om te proberen. Kraak iets niet direct af als het niet perfect is. Vraag je af of het dat kan worden. Kortom: geef de ruimte voor een Try out. Zo komt vernieuwing in organisaties.