Selecteer een pagina

Kijkend naar mensen in veranderingsprocessen onderscheid ik twee types: de vlottenbouwers en de parachutisten. Deze types komen voort uit een gesprek dat ik ooit had met mijn P&O adviseur. Zij vond dat je mensen bij organisatieverandering eerst een nieuw vlot moet geven voordat je van ze kunt verwachten dat ze hun oude loslaten. Maar mij bevredigt dat niet. Immers, je zult eerst uit het vliegtuig moet stappen voordat je parachute opengaat. 

Welk type ben jij? De vlottenbouwer, die zich vasthoudt aan zekerheden, die precies wil weten waar ze aan toe is in een volgende functie? Die overstapt naar de nieuwe organisatie omdat het moet, maar de eerste maanden alleen maar aan het kijken is waar het ‘oude vlot’ beter was? Of ben je een parachutist? Een enthousiasteling die in iedere verandering een ‘nieuwe uitdaging’ ziet.  Die in het diepe springt en wel ziet waar het uitkomt, omdat het immers elders ook leuk kan zijn. Maar die er soms na de eerste maanden achter komt dat ze wellicht toch niet zo’n heel slimme stap heeft gezet. 

Het een is op zich niet beter dan het ander. Nadenken voordat je iets nieuws gaat doen, kan zo zijn voordelen hebben. Maar als je echte verandering wilt (en dat willen we toch in organisaties?) heeft een nieuw vlot bouwen geen zin. Vlottenbouwers die zoeken naar zekerheid kunnen immers alleen vlotten bouwen. Ja, er zijn zeker verbeteringen aangebracht, maar het is geen nieuw concept. Het is en blijft een vlot. Veel reorganisaties blijven steken in – sorry dat ik het zeg – gerommel in de marge omdat we niet los kunnen komen van ons beeld hoe een vlot er uit ziet. 

Wil je echt bijdragen aan de veranderingen die nodig zijn? Durf dan een parachutist te zijn. Iemand die bereid is haar zekerheden op te geven. Die springt. En die erop vertrouwt dat de bagage die zij in de loop der jaren heeft verzameld voldoende is om veilig te landen. De nieuwe tijd vraagt niet om nieuwe mensen. De nieuwe tijd vraagt om mensen die bereid zijn hun oude manier van werken los te laten en hun kwaliteiten op een nieuwe manier in te zetten.