Selecteer een pagina

Organisatieverandering is net lijnen
Zoals zoveel vrouwen (en mannen trouwens) ontkom ik er niet aan om op mijn gewicht te letten. Het leven is simpelweg té lekker en ik compenseer dat onvoldoende met fysieke inspanning. Ik ben ooit als jonge meid met lijnen begonnen omdat ik een net te strakke jurk had gekocht voor de bruiloft van mijn zus. Ik schitterde op de dag zelf en nadien heb ik nooit meer suiker in mijn thee gedaan. Zo zijn er diverse aanleidingen geweest om weer een paar kilo’s kwijt te raken. Iedere keer heeft het me iets opgeleverd, soms iets blijvends, maar meestal met een tijdelijk effect. In de loop der jaren heb ik niet alleen wijsheid, maar ook heel wat kilo’s opgedaan.

Daarom ben ik op zoek gegaan naar een manier om structureel iets aan mijn gewicht te veranderen. En ik realiseer me dat ik die niet hoef te zoeken in een nieuwe shake of dieet. Uiteindelijk zal ik het zelf moeten doen. Want gaat het niet simpelweg om de vraag of ik bereid ben de consequentie te aanvaarden van wat ik denk te willen bereiken? Maatje 36? Dan nooit meer taart en 4 x per week sporten. Of maatje 40 met zo af en toe taart en 1 x in de week sporten? En als ik voor dat laatste kies, ga ik het dan echt doen. Echt? Anders gezegd ben ik bereid verantwoordelijkheid te nemen voor mijn eigen gewicht?

Ik ben in mijn carrière bij verschillende organisatieveranderingen betrokken geweest. En ik realiseer me steeds meer dat die op precies dezelfde manier verliepen als al die afvalinspanningen die wij in ons leven allemaal wel eens hebben gedaan. We stellen ons heldere doelen, maken er een realistische tijdpad bij (denken we) en zetten dan ook een resultaat neer. Sommige dingen zijn blijvend veranderd, maar in de loop van de tijd concluderen we toch dat we niet het effect hebben bereikt dat we wilden hebben.

Er verandert veel in onze maatschappij, waardoor bijna alle organisaties in het maatschappelijk domein bezig zijn met veranderen. Soms zoals ze al zo vaak hebben gedaan. Soms op zoek naar een nieuwe goeroe. Maar noch de oude methoden, noch de nieuwe technieken zullen de gewenste effecten hebben. Want uiteindelijk gaat het er om of we bereid zijn de consequenties te dragen van de veranderingen die de nieuwe tijd van ons vraagt. En die zijn veel ingrijpender dan we ons wellicht realiseren. Zijn we werkelijk bereid om maatwerk te leveren zodat we ons niet meer kunnen verschuilen achter het systeem als er iets mis gaat? Zijn we werkelijk bereid om cliënten meer verantwoordelijkheid te geven en dus zelf een beetje macht te verliezen? Ja? Echt?